In de training ‘Kleinschalig (ver)zorgen, hoe doe je dat?’ leer je in twee bijeenkomsten hoe je op een kleinschalige manier mensen met dementie kunt (ver)zorgen. 

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor mensen die in een ouderenzorgorganisatie werken als helpende, verzorgende I.G., verpleegkundige, welzijnsmedewerker, activiteitenbegeleider, voedingsassistent, leidinggevende of kwaliteitsmedewerker.

Aanvangsniveau

Bij aanvang van de training heb je geen vooropleiding nodig

Opzet, onderwerpen en aanpak

Mogelijke opzet

De training ‘Kleinschalig (ver)zorgen, hoe doe je dat?’ start met een kennismakingsgesprek/intake tussen trainer en opdrachtgever. Vervolgens ontwikkelen wij een maatwerkprogramma in nauw overleg met de opdrachtgever. Daarna vindt de trainingsdag plaats in de eigen organisatie of desgewenst op een sfeervolle lokatie buiten de eigen organisatie en wordt er afgerond met een evaluatie.

De training duurt veelal 6 uur. De invulling is afhankelijk van wensen en behoeften.

Twee weken voor de eerste dag van het programma krijg je het werkboek uitgereikt. Je hoeft geen extra studiemateriaal aan te schaffen.

De training bestaat uit twee bijeenkomsten à 3 uur. De aanvangstijden worden in overleg tussen trainer en opdrachtgever vastgesteld.

Onderwerpen

Een voorbeeldoverzicht van de onderwerpen die aan bod komen zijn:

Bijeenkomst 1:

Deze bijeenkomst is gericht op het opfrissen van de theoretische kennis over dementie en kleinschalige zorg van de medewerkers.  Er wordt aandacht geschonken aan de verschillende fasen van dementie en op welke manier je dit in de praktijk kunt herkennen. Aan het aan het einde van bijeenkomst 1 krijg je een praktijkopdracht mee. De uitwerking van de praktijkopdracht wordt in bijeenkomst 2 nabesproken.

Bijeenkomst 2:

Deze bijeenkomst is gericht op het omgaan met ‘Onbegrepen gedrag’. Vooral bij mensen met dementie wordt er steeds vaker van je verwacht om je aan te passen op de belevingswereld van je cliënt(en). Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

De benaderingswijzen die tijdens de training behandeld zullen worden zijn: R.O.B., Validation, Spiegelen, Reminiscentie, Empatisch directieve benadering en Snoezelen.

Aanpak

Je krijgt bij de start van deze training een praktijkopdracht waarvan je de uitwerking mee moeten nemen naar bijeenkomst 2. In de praktijkopdracht wordt van je gevraagd om je te verdiepen in een cliënt die gedrag vertoont dat je moeilijk vindt. Aan de hand van een stappenplan leer je vervolgens om het gedrag te analyseren en benaderingswijzen toe te passen. Eén van de onderdelen is de analyse van het dag- en nachtritme van je zelfgekozen cliënt. Tijdens de bijeenkomst vindt verdieping op dit thema plaats.

Wat bereik je met deze training?

Resultaat

Aan het einde van de training kun je:

Studiebelasting

8 uur totaal, inclusief 2 trainingsbijeenkomsten (á 3 uur) en 1 praktijkopdracht.

Contacturen (CU) Zelfstudie uren (SU) Totaal (SBU)
 6  2  8
Overzicht studiebelasting kleinschalig zorgen

Prijs

Incompany training is mogelijk vanaf 8 personen en de training zal op maat gemaakt worden. Vraag hier een prijsvoorstel aan

Certificering

Na afloop ontvang je een certificaat voor deelname aan de training.

Accreditatie? 

Ja, aanvraag accreditatie bij V&VN is mogelijk als je lid bent van V&VN. 

Brochure

Download de brochure hier.

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent!

Schrijf je in voor tips, updates en inspiratie.