Practioner training Z.O.N.O.D.I.G.®

Ga voor duurzaam personeelsbehoud en voorkom een Post Traumatische Stress Stoornis bij collega’s met ingrijpende ervaringen. Ontwikkel je tot volwaardig gesprekspartner van iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.

IMPACT MAKEN OP WERKPLEZIER

Voorkom langdurig verzuim en ontwikkeling van PTSS

Z.O.N.O.D.I.G.® staat voor Zelf kunnen Opvangen Na Onverwachte (be)Dreigende Ingrijpende Gebeurtenissen.

In deze practioner training leer je de theorie achter ingrijpende gebeurtenissen en weet je op welke manier PTSS kan ontstaan. Je leert wat het verschil is tussen een ingrijpende gebeurtenis en een trauma en je leert over hoe stress ontstaat. Na het afronden van deze training kun je de Advanced training volgen waarin je leert een reconstructie te maken zodat het brein tot rust komt.

Met deze tools kun je de ander beter helpen of coachen bij een hulpvraag, met als doel het werkplezier te behouden.
Wil je je verdiepen in hoe je een collega kunt steunen bij iets ingrijpends?

Professionele
support

Wat bereik je met deze training?

Op de Spoed Eisende Hulp waar je werkzaam bent heb je vandaag al voor de 3e keer een reanimatie uitgevoerd. In het verpleeghuis heb je te maken met onbegrepen gedrag bij bewoners. Als buschauffeur heb je binnen 2 minuten 300 dringende, bezweette en boze passagiers in je bus staan. In de organisatie waar je werkt is er een vestiging overvallen. Je werkt als coach en je merkt dat je praktijk steeds voller zit met mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt.

In alle gevallen reageert je omgeving: ”Maar daar heb je toch voor gekozen? Dat is toch je dagelijkse werk? Dan houd je je mond maar dicht. Want deels klopt het; je hebt met hart en ziel gekozen om een dienstbaar beroep uit te oefenen. En je houdt je groot. Totdat je opeens ziek wordt. Je denkt dat je griep hebt, maar het valt niet mee om weer aan het werk te gaan. Het werkplezier is weg en soms ontstaat er PTSS. Met langdurig niet functioneren wegens verzuim tot gevolg.

In de online practioner training Z.O.N.O.D.I.G.® leer ik je alles over de theoretische achtergronden van ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkel je de vaardigheden om PTSS en ziekteverzuim te voorkomen.

LEERDOELEN Z.O.N.O.D.I.G.

Leer je hoe je iemand kan steunen die iets ingrijpends heeft meegemaakt.
Kun je effectiever communiceren en ben je instaat om aan te geven waar je (professionele) grenzen liggen en daarnaar te handelen.
Benoemen wat een ingrijpende gebeurtenis is, wat PTSS en wat een trauma is.
Weet je op welke manier PTSS kan ontstaan en kun je tenminste drie kenmerken van PTSS benoemen.
Weet je het onderscheid tussen steunende en niet steunende reacties bij een ingrijpende gebeurtenis bij werksituaties.
Begrijp je meer van de redenen achter een verhoogd arbeidsverzuim zonder duidelijk aanwijsbare reden.

OVER NATASJA GUNDELACH

Verander de reacties op ingrijpende gebeurtenissen

‘Ik heb in mijn persoonlijke leven veel te maken gehad met ingrijpende gebeurtenissen en ook binnen mijn werk in de gezondheidszorg. Tijdens mijn studie Lerarenopleiding Verpleegkunde in 2005, heb ik praktijkonderzoek gedaan naar het causaal verband tussen ingrijpende gebeurtenissen tijdens werkzaamheden in de zorg en het arbeidsverzuim. Daaruit bleek dat het langdurige verzuim een gevolg bleek te zijn door het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen en het niet adequaat begeleiden van de collega’s in kwestie.

Het gebrek aan steunende reactie van de omgeving heeft een duidelijke impact op de mate van verzuim. Na een opleiding, gevolgd bij VUMC, het oprichten van Bedrijfs Opvang Team voor een zorgorganisatie, heb ik jarenlang als externe deskundige in opdracht van bestuurders van zorgorganisaties meldingen van incidenten onderzocht en geanalyseerd. Je moet dan denken aan ernstige situaties waarin ernstig letsel voorkwam, soms met dodelijke afloop die bij de IGJ gemeld werden. Ik heb teams begeleid direct nadat een ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Gedurende de eerste lock-down in maart 2020, heb ik verpleegkundigen en verzorgenden gecoacht die patiënten in quarantaine verpleegden. En dat komt nu mooi samen in deze praktijkgerichte online training.’

IN DE MEDIA

18 JAAR

ERVARING

1500

DEELNEMERS PER JAAR

2X UITGEROEPEN

ALS BESTE SPREKER OP CONGRES

“Mijn eerste ervaring met Natasja Gundelach was een coaching om met mijn collegae locatieverpleegkundige een duidelijk beeld te krijgen wie we zijn en waar we voor staan. Natasja gaf ons met haar enthousiasme, duidelijkheid en kennis een duidelijk beeld. Naar aanleiding hiervan hebben we samen een team gecoacht dat volledig ontregeld was. Hierin was Natasja confronterend, zorgzaam en had zij een duidelijke visie en werkwijze om dit team weer op orde te krijgen. Met een goed resultaat. Als mens is ze warm, ordelijk, krachtig, samenwerkend, nuchter en altijd positief. Ik werk graag samen met deze professionele coach.”

- Lynn

START HIER

Wat heb je nu nodig om ingrijpende gebeurtenissen te begeleiden?

Meld je direct aan voor de online practioner training Z.O.N.O.D.I.G.® en krijg direct toegang tot 19 lesmodules die je op je eigen tempo kunt volgen. Wil jij een collega kunnen helpen en meer leren over de achtergronden van trauma? Heb je meerdere keren meegemaakt dat een ander iets overkwam en wist je niet goed te handelen? Meld je dan nu aan!

Z.O.N.O.D.I.G.® PRACTIONER TRAINING

Ga voor duurzaam personeelsbehoud en voorkom een Post Traumatische Stress Stoornis bij collega’s met traumatische ervaringen. Ontwikkel je tot volwaardig gesprekspartner van iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.

€ 395 (vrij van btw)

Hoe werkt de training?

Z.O.N.O.D.I.G.® staat voor Zelf kunnen Opvangen Na Onverwachte (be)Dreigende Ingrijpende Gebeurtenissen. Deze training is er op om deelnemers in de eigen organisatie op te kunnen vangen na een ingrijpende gebeurtenis op de werkplek.

De training heeft een modulaire opzet wat betekent dat theorie, vaardigheidsoefeningen en huiswerkopdrachten op elkaar zijn afgestemd.

De training bestaat uit 3 niveau’s:
Practioner: theoretische basiscursus (online)
Advanced: theoretische en praktische vervolgcursus (deels online en fysiek)
Expert: als je zelf de trainingen wilt gaan geven (alleen fysiek)

De training richt zich op het versterken van vaardigheden met als doel om deelnemers voor te bereiden op de opvang na ingrijpende gebeurtenissen.

Je begint altijd met de online Practioner training.

Inhoud lessen practioner training:

 1. Wat zijn ingrijpende gebeurtenissen?
 2. Wat is stress?
 3. Wat is overspannenheid?
 4. Wat is een burn-out en wat is een trauma?
 5. Wat zijn aanpassingsstoornissen?
 6. Wat zijn Acute Stress Stoornissen?
 7. Wat zijn Posttraumatische Stress Stoornissen?
 8. Wat is het verschil tussen ASS en PTSS?
 9. Hoe herken ik een psychotrauma?
 10. Hoe verwerk je een psychotrauma?
 11. Wat zijn Coping stijlen?
 12. Wat zijn niet steunende reacties?
 13. Wat zijn steunende en troostende reacties?
 14. Zelfzorgtips
 15. Naar wie kan ik doorverwijzen?


De Practioner training kun je gelijk starten, na betaling krijg je toegang tot de online cursus.
Je volgt deze in je eigen tempo en op de momenten dat het je zelf het beste uitkomt.

In het kort
DUUR:
19 lessen
STUDIEBELASTING:
4 uur
VOOR WIE:
Iedereen die meer zou willen leren over wat ingrijpende gebeurtenissen zijn, hoe een trauma ontstaan en wat je kunt doen om iemand te steunen.

FAQ

Veelgestelde vragen

In de online practioner training Z.O.N.O.D.I.G.® leert Natasja Gundelach je alles over de theoretische achtergronden van ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkel je de vaardigheden om PTSS en ziekteverzuim te voorkomen.

Natasja is de trainer en het gezicht achter Gundelach Organisatieadvies B.V. 
‘Al meer dan 25  jaar help ik mensen bij het verbeteren van hun werkgeluk, het zoeken naar antwoorden bij ontwikkel- en organisatievragen. Ik help medewerkers om beter te leren samenwerken en te functioneren in hun functie. In organisaties kijk ik wat nodig is om de werkprocessen te verbeteren waardoor er efficiënt en resultaatgericht samen gewerkt kan worden. En ik help mensen in organisaties zich verder te ontwikkelen in hun vak. Dat doe ik individueel en in teams, vanuit verschillende rollen als coach, trainer of interim manager. Ik beschik over een groot netwerk van mensen waarin ik graag samen werk met mensen die dezelfde visie en passie hebben als ik.’ 

Voor iedereen die meer wil leren over de achtergronden van trauma en het ontstaan daarvan. Z.O.N.O.D.I.G. staat voor Zelf kunnen Opvangen Na Onverwachte (be)Dreigende Ingrijpende Gebeurtenissen. In deze practioner training leer je o.a. de theorie achter ingrijpende gebeurtenissen en weet je op welke manier PTSS kan ontstaan. Met deze tools kun je de ander beter helpen of coachen bij een hulpvraag, met als doel het werkplezier te behouden. Wil je je verdiepen hoe je een collega kunt steunen bij iets ingrijpends?

Volg je momenteel zelf therapie of heb je de diagnose PTSS gekregen? Overleg dan even met je therapeut hierover. 

Na aanschaf van de online practioner training Z.O.N.O.D.I.G. krijg je direct toegang tot 19 lessen die je op je eigen tempo kunt volgen. Wil jij een collega kunnen helpen en meer leren over de achtergronden van trauma? Heb je meerdere keren meegemaakt dat een ander iets overkwam en wist je niet goed te handelen? Dan is deze training wat voor jou!

€395,- exclusief BTW.

Aanmelden via de website, reken de training af en je kunt direct aan de slag. Per mail krijg je toegang tot de online omgeving. 

NEE, maar als je Advanced of Expert wilt doen, moet je altijd eerst bij Practioner starten. Je kunt na deze training besluiten om te stoppen, of om door te gaan.

Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen?
Neem dan contact op via het onderstaande formulier.

Contactformulier

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent!

Schrijf je in voor tips, updates en inspiratie.